Betaalbare Perzische tapijten, vintage tapijten, patchwork tapijten en recolored tapijten!
  • Home
  • /Handgeknoopte Oosterse Tapijten

Handgeknoopte Oosterse Tapijten

Handgeknoopte oosterse tapijtenIn het gehele midden- en verre oosten worden Handgeknoopte oosterse tapijten gemaakt. Ze worden vaak onder de verzamelnaam Perzische Tapijten verkocht. Iran (Perzië), Turkije, Pakistan, China, Nepal en India zijn de belangrijkste gebieden waar handgeknoopte oosterse tapijten worden vervaardigd. De tapijten uit deze gebieden worden allen volgens hetzelfde systeem met de hand geknoopt en zijn van goede tot zeer goede kwaliteit.

De tapijten uit het Perzisch gebied en India worden uitgevoerd met oud Perzische patronen. De tapijten uit Pakistan zijn voornamelijk Bogara en Karachi. De laatstgenoemde is superfijn geknoopt en wordt daardoor wel eens verward met zijde, het wordt echter gemaakt van zeer fijne wol.

Handgeknoopte oosterse tapijten voor normaal gebruik hebben een pool die over het algemeen geheel uit wol bestaat. De ketting draden die uitlopen in franjes zijn meestal van katoen. Nomaden tapijten bestaan daarentegen geheel uit wol. Hierdoor zijn deze tapijten wat slapper zodat de de Nomaden stammen ze  beter konden vervoeren.

Schering en inslag

Handgeknoopte oosterse tapijten worden geknoopt op een knoopraam. Van boven naar beneden worden draden gespannen, de zogenaamde kettingdraden. Na elke rij knopen wordt er een draad om en om tussen deze kettingdraden geweven, waarna weer een rij knopen kan worden gezet en aangekamd. Deze ingeweven draad heet de inslag draad.

Als het tapijt klaar is wordt het uit het raam gesneden waardoor boven en onder de franje overblijft. Daarna wordt het tapijt geschoren en hoe fijner het tapijt is geknoopt hoe korter het wordt geschoren. Vervolgens wordt het gewassen en gedroogd.
De meest voorkomende afmetingen van hedendaagse Perzische tapijten in Nederland zijn:

600 x 400 cm

400 x 300 cm

350 x 250 cm

300 x 250 cm

300 x 200 cm

240 x 170 cm

200 x 150 cm

160 x 100 cm

125 x 80 cm

90 x 60 cm